Un fons documental únic al país, especialitzat en el sector de l'energia

La Biblioteca Històrica de la Fundació Gas Natural Fenosa compta amb documentació especialitzada sobre la indústria del gas, l’electricitat i la història de l’energia.
 • 1987

  Projecte embrionari

  El Consell d’Administració de Catalana de Gas aprova el projecte per consolidar el patrimoni històric de la companyia, embrió de l’actual Biblioteca Històrica i Arxiu Històric.

 • 2004

  Gestió de la Fundació

  A partir d’aquest any, la Fundació s’encarrega de la catalogació, preservació i difusió del fons documental més rellevant sobre la història de l’energia a Espanya.

 • 2011

  Fusió i trasllat a Sabadell

  Després de la fusió de les diferents empreses que formen l’actual Gas Natural Fenosa, el 2011 la Fundació va traslladar la seva seu a Sabadell i va obrir al públic el Museu del Gas.

traite-eclairage

“Traité d’eclairage par le gaz de houille”, publicat per N.H. Schilling, 1879. Fons bibliogràfic de la Biblioteca Històrica de la Fundació Gas Natural Fenosa. © Fundació Gas Natural Fenosa, 2017.

Varietat de formats

El fons documental de la Biblioteca Històrica de la Fundació Gas Natural Fenosa està format bàsicament per monografies, revistes, articles, obres de referència, catàlegs comercials, literatura grisa, manuals, publicacions legislatives, diccionaris i enciclopèdies especialitzats en l’àmbit de la indústria del gas, l’electricitat i la història de l’energia.

Des dels seus inicis, la Biblioteca Històrica s’ha mantingut viva i ha anat incorporant nous registres amb l’objectiu de cobrir documentalment totes les etapes de la història i atendre consultes sobre l’evolució de l’empresa. La documentació que es preserva a la Biblioteca Històrica, capaç de reflectir els canvis de la companyia, està catalogada d’acord amb la norma de Descripció Bibliogràfica Internacional Normalitzada (ISBD).

documentacion-fondo-bibliografico

Documentació del fons bibliogràfic de la Biblioteca Històrica de la Fundació Gas Natural Fenosa, 2004. Fotògraf: David Campos. © Fundació Gas Natural Fenosa, 2017.

Registres de gran valor

Entre els més de 6.100 registres de la Biblioteca Històrica, el llibre més antic data el 1845. La bibliografia que es preserva de l’etapa inicial principalment està composta per títols de procedència anglesa, francesa i alemanya, i tracta sobre el muntatge, la gestió de les fàbriques de gas i l’èxit de l’enllumenat públic a les ciutats. Atès que en aquella època no hi havia tradició gasista a Espanya, les referències bibliogràfiques que avui preserva la Biblioteca Històrica de la Fundació Gas Natural Fenosa van ser d’utilitat capital per als enginyers de la companyia. Una altra joia del fons històric és el “Treatise on the Science and Practice of the Manufacture and Distribution of Coal Gas” de William B. King de 1878-1882, en el qual es repassa la literatura gasista fins a la data i s’esmenta a un els gasòmetres de l’antiga fàbrica de gas a la Barceloneta, com a exemple destacat i cas d’èxit. La Biblioteca Històrica compta amb una Hemeroteca que integra col·leccions de revistes sobre la història de l’energia, entre les quals destaca el “Journal des usines à gaz” publicat per la Société Technique de l’Industrie du gaz en France el 1987. Aquesta revista periòdica es convertiria en la principal font de referència per a la instal·lació d’enllumenat públic a la ciutat de Barcelona.

Les nostres joies

Antiguitat

El llibre més antic data el 1845.

Procedència

L’etapa inicial principalment està composta per títols de procedència anglesa, francesa i alemanya.

documentacion-fondo-bibliografico2

William B. King

“Treatise on the Science and Practice of the Manufacture and Distribution of Coal Gas”.

Revistes històriques sobre energia

“Journal des usines à gaz”.

 • Baixa la literatura gasista

  A partir de 1960, la producció de gas va patir un canvi tecnològic i va passar de fabricar-se amb carbó d’hulla a fer-se a partir de naftes, a través d’un procés químic.

 • Publicacions
  sobre economia
  i empresarials

  En aquest context, el fons de la Biblioteca comença a tenir publicacions
  sobre altres àmbits, imprescindibles per propiciar el creixement del negoci i modernitzar la indústria de l’energia.

 • Creació
  del Museu
  del Gas

  Des de 2011, la Biblioteca Històrica es converteix en font de consulta per documentar els projectes expositius i culturals que es duen a terme en l’equipament cultural.

Actualment, el fons que preserva la Biblioteca Històrica de la Fundació Gas Natural Fenosa està obert, sota reserva, i és de consulta imprescindible per a investigadors, especialistes i experts sobre història econòmica i industrial de l’energia.

Informació pràcticadocumentacion-fondo-bibliografico3

D’octubre a maig, de 9 a 17 h. De juny a setembre, de 9 a 14 h.
Consultes i reserves en hores concertades.

Telèfon: +34 934 129 640
Correu electrònic: museugasfgnf@gasnaturalfenosa.com.